Vecine, trăiască-ți capra!

Dacă în Austria sau Germania un vecin s-ar apuca să violeze o trecătoare pe stradă, oamenii ar pune mâna pe telefon și ar chema poliția, după care ar interveni ei înșiși pentru a opri activitatea respectivă. La ei se cheamă spirit civic. Dacă austriecii sau nemții respectivi ar face asta la noi, s-ar chema că vor să moară capra vecinului.

Dacă în SUA, în curtea de peste drum ar cânta niște maneliști la ora 2 noaptea, oamenii ar pune mâna pe telefon și ar chema poliția. La ei asta se cheamă spirit civic. La noi s-ar chema că vrei să omori capra vecinului.

Dacă în țările cu evaziune fiscală rezervată doar mafioților ai vedea că vecinul tău, polițist sau angajat la stat, își face o vilă de 3 milioane de euro și își cumpără un Lamboghini, ai suna la fisc și ai semnala cazul. S-ar chema că ai spirit civic, în timp ce în România se cheamă că vrei să moară capra vecinului.

Ei bine, prieteni, haideți să uităm asta cu capra vecinului. Să presupunem că avem fiecare în curte o vacă, o oaie sau alt animal păscător. Vecinul are 30 de capre, pentru care nu plătește impozit. Și nu doar că nu plătește impozit, dar caprele lui mai intră și în curtea noastră și rad toată iarba din care s-ar hrăni păscătorul nostru. Dacă punem mâna pe telefon și sunăm la fisc/ poliție/ ANAF, nu înseamnă că vrem să moară capra vecinului, ci că vrem foarte mult ca vaca/oaia/păscătoarea naostră să trăiască.

6 comentarii

 1. foarte frumos zis dar eu presupun ca vecinii cu 30 de capre stau in acelasi cartier si nu se dau in gat unul pe altul si, foarte nasol, imi dau seama, e ca 100 de vecini cu 30 de capre nu sunt nimic pe langa unu cu 2000-3000 de capre care stau la noi pe pasune si mananca tot si pe care daca-i denunti, nu se intampla nimic. de acord?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Nu m-am gandit niciodata la o astfel de abordare…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Eu am inteles ce vrei sa spui numai ca in Romanica, daca pui mana pe telefon sa reclami spetele de mai sus, politia/DGA/fiscul/whateva’ nu vin. La noi vine numai salvarea. Si aia cam tarziu de multe ori.
  In tara noastra, politia/DGA/fiscul vin cand suna un singur om. Omul de la Putere.
  Adica vin evident in mod subiectiv. Numai la violurile care nu-i sunt pe plac sefului, numai la evazionistii care fura mai mult decat seful, numai la spagarii care nu sunt din gasca lu’ sefu’.
  Hai sa sunam noi doi maine la „institutiile statului” sa vedem daca le ia careva caprele la puricat videnilor, udrelor si a celor multi de su(b)pt ei.
  Era mai potrivit ca titlu Colega, traine-ar caprele! S-alea negre? S-alea negre.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. hehe io’s convins ca’n tara daca suni la politie/fisc/garda financiara aia te iau pe tine de purecat , chiar daca n’au pentru ce – asa ca tu n’ai basca!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. …Pah?…daca pui mana pe telefon cu gandul asta…ai sa-ti dai seama ca Romania are o grava problema de infrastructura…pentru ca la celalalt capat nu-ti va raspunde nimeni…adanc nu?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. perfect de acord!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.